Conferința OFA UGIR ”Investițiile private încotro?” – soluțiile mediului de afaceri vor fi transmise ministerelor de resort

Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR (OFA UGIR) a susținut la Tulcea, la sfârșitul săptămânii, conferința națională ”Investițiile private încotro? Cum finanțăm viitorul agriculturii și al turismului în următorii 7 ani?”.

La conferință au participat membri ai Guvernului, Parlamentului, Administrației publice locale, europarlamentari în dialog cu importanțanți antreprenori din țară.

În deschiderea Conferinței au intervenit Nechita Adrian Oros, Ministrul Agriculturii, Horia Teodorescu, președinte Consiliul Județean Tulcea, Marcel Ivanov, prefectul județului Tulcea, deputatul Siscu George, Liliana Marinescu, președinte Regiunea OFA UGIR Constanța și Tulcea, Anișoara Radu, președinte OFA UGIR Tulcea și Viorica Cojocariu, director comunicare OFA UGIR.

Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros a punctat modul în care va fi finanțată agricultura și dezvoltarea zonei rurale. ”Sigur că noi ne-am făcut un plan, avem niște priorități. Sigur că punem accent pe ceea ce trebuie să conectăm. Avem și proiecte care au rămas în PNRR, chiar dacă nu toate proiectele pe care noi ni le-am dorit”, a spus ministrul Agriculturii.

Costin Lianu, președintele Asociaţiei producătorilor, procesatorilor şi consumatorilor în domeniul ecologic Inter-bio, a ridicat problema agriculturii ecologice și a lipsei unei strategii guvernamentale, aceasta neregăsindu-se în PNRR. ”Vă vom înainta o strategie coerentă privind acest sector”, l-a anunțat Costin Lianu pe ministrul Oros.

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a evidențiat faptul că agricultura are un impact important asupra mediului înconjurător, iar statul are obligația să sprijine acest sector cât și turismul.”Avem obligația de a oferi sprijin real companiilor, pentru a reveni la starea de dinainte de pandemie”, a afirmat ministrul Mediului.

 

Corina Crețu: ”Statul român, prin PNRR, nu a oferit IMM-urilor nimic pe partea de granturi”

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european pentru Politica Regională, şi-a exprimat încrederea că toate Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă transmise de statele membre vor fi aprobate de Comisia Europeană şi i-a încurajat pe întreprinzătorii mici şi mijlocii să acceseze fondurile structurale.”Avem acest plan unic, PNRR, o şansă istorică ce se acordă statelor europene pentru a-şi reveni după pandemie, 29,2 miliarde de euro, din care jumătate granturi, jumătate partea de împrumuturi. Din păcate, statul român, prin PNRR, nu a oferit IMM-urilor nimic pe partea de granturi, ci sunteţi invitaţi să accesaţi partea de împrumuturi”, a afirmat europarlamentarul.

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean, a punctat oportunitățile județului, legate de turism și agricultură.”Sunt puține județe în care se regăsesc, la un loc, atât de multe probleme”.

Prefectul Marcel Ivanov a salutat inițiativa organizării acestei conferințe și le-a transmis femeilor antreprenor: ”Multe realizări și întâlniri cu folos!”

Deputatul Șișcu George a asigurat ferm reprezentantele OFA UGIR de preluarea unor proiecte de legiferare ce vizează domeniile turism, agricultură, dar nu numai, proiecte care să permită eficientizarea activității întreprinzătorilor din aceste două sectoare: ”Contați pe sprijinul meu personal!”

La rândul său, deputatul Eugen Neață a încurajat antreprenorii să investească în județul Tulcea: ”Știu din proproia-mi familie că nimic nu poate sta în calea unei femei, când vrea să realizeze ceva. Sunt convins că firmele femeilor din OFA UGIR sunt exemplare și știu că veți avea o contribuție la dezvoltarea agriculturii și turismului”.

George Scarlat, președintele Comisiei pentru Agricultură, a anunțat că are câteva obiective clare: codul rural, legea arendei și legea comasării terenurilor. ”Nu există antiteză între fermieri mari și fermieri mici. Acum este momentul să intervenim să iasă niște ghiduri foarte bune”.

Europarlamentarul Ramona Strugariu a prezentat soluții și propuneri concrete de măsuri pentru ca antreprenorii să-și poată menține afacerile și angajații, dar să își poată recupera și pierderile înregistrate în ultimele 15 luni, din cauza pandemiei.

 

Mirabela Miron: ”Vechiul mod de a face afaceri” e pe cale de dispariție!”    

Cătălin Tibuleac, președintele Asociației de Management a Destinației Turistice Delta Dunării, a accentuat importanța reformelor în turism și necesitatea legiferării. Acesta a anunțat că asociația va elabora un ghid al serviciilor oferite de HoReCa. În plan legislativ, asociația vizează promovarea Destinației România – definirea OMD (Organizația de Management a Destinației) Național, proiectul de lege fiind deja depus la Parlament.

Temele abordate de speakeri, în cadrul conferinței, au fost de maximă actualitate. Lilia Mosoreti Panait a vorbit despre ”Restructurarea preventivă a societăților aflate în dificultate financiară”. Roxana Ilinca, vicepreședinte OFA UGIR, a prezentat ”Abordarea integrată a obiectivelor de dezvoltare în turism și agroturism cu accent pe zona Tulcea/Dobrogea. Mihai Aron, expert finanțări mediul rural, a prezentat finanțările pentru proiectele din agricultură.

Propunerile abordate pe durata conferinței OFA UGIR se vor concretiza în scrisori transmise ministerelor de resort, cu convingerea că prin dialog social vom reuși să aducem în atenția decidenților politici  măsuri care să se integreze în politicile de dezvoltare.

Mirabela Miron, președinte OFA UGIR, a afirmat că pandemia i-a forțat pe antreprenori să analizeze cât de pregătită este afacerea fiecăruia, pentru a se transforma radical și rapid, în cazul unei crize atipice: ”Noi, toți antreprenorii, trebuie să înțelegem că ”vechiul mod de a face afaceri” e pe cale de dispariție și că întreprinderile noastre trebuie să meargă către trei direcții majore și vitale: eficiență și independență energetică; transformarea digitală a proceselor interne și inovarea.

Este evident deja, pentru noi toți, că modelul economic folosit după Revoluție, în România, nu mai poate continua și că a plăti forța de muncă la nivelul salariului minim nu înseamnă decât plecarea persoanelor active în alte țări, așa cum se întâmplă de ani de zile cu noi. Suntem obligați să revizuim atât abordările noastre economice, cât și pe cele sociale, inclusiv să forțăm statul să facă același lucru pe partea sa”, a atras atenția Mirabela Miron, președinte OFA UGIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *