Într-o perioadă în care întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) demonstrează că sunt vitale pentru dinamismul economic al României dar și al Uniunii Europene, Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) a organizat recent dezbaterea inaugurală a documentului strategic „30 pentru 2030 – Priorități pentru IMM-urile din România”.
Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și a fost găzduit de doamna Teodora Preoteasa, secretar de stat.
La această primă dezbatere au participat numeroase organizații și instituții relevante, printre care: Comitetul Economic și Social European, Confederația Patronală Concordia, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Professional Women’s Network, Romanian Business Leaders, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Asociația Română a Băncilor, Centrul de expertiză europeană EuroPuls, comunitatea fonduri-structurale.ro și a festivalului de green tech și sustenabilitate consilid8, EfdeN, Coaliția România Sustenabilă și Ambasada Sustenabilității în România.
Documentul „30 pentru 2030” este conceput ca un catalizator pentru discuții esențiale cu toți stakeholderii relevanți, atât la nivel național, cât și european. Acesta urmărește să conducă la soluții personalizate care să se potrivească contextului românesc și să sprijine creșterea, reziliența și sustenabilitatea competitivă a IMM-urilor din România. Documentul este, de asemenea, un instrument de facilitare a unui parteneriat constructiv, deschis și transparent, încurajând dialogul social și colaborarea între toate părțile implicate.
”30 pentru 2030 – Priorități pentru IMM-urile din România”Dezbaterea inaugurală este doar începutul unui proces amplu de consultare. Urmează ca stakeholderii relevanți care doresc să fie implicați în această platformă de dialog structurat să desemneze experți cu care Organizația Femeilor Antreprenor să lucreze aplicat pe marginea documentului de discuție, echipele astfel configurate urmând să abordeze cele șase categorii de priorități identificate în document:
- Progresul tehnologic și transformarea digitală;
- Sustenabilitatea pe parte de mediu, eficiența și independența energetică;
- Stabilitatea financiară și accesul la resurse;
- Incluziunea socială, egalitatea de gen și împuternicirea;
- Educația, dezvoltarea competențelor și adaptabilitatea forței de muncă;
- Îmbunătățirile de reglementare și de infrastructură.
De asemenea, vor fi organizate șase dezbateri tematice la Cluj-Napoca, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Iași, București dar și la Bruxelles, în perioada septembrie 2024 – mai 2025.
Scopul acestor grupuri de lucru și, respectiv, întâlniri este de a integra contribuția valoroasă pe care o vor avea toți partenerii de dialog, urmând ca, în iunie 2025, OFA să republice documentul revizuit, reflectând propunerile și observațiile primite.
Declarații:
Teodora Preoteasa, secretar de stat în cadrul MIPE, a subliniat importanța acestui proiect, declarând: „Mă alătur cu entuziasm acestui efort ambițios reprezentat de proiectul „30 pentru 2030 – Priorități pentru IMM-urile din România”, un instrument care va contribui la identificarea și implementarea de soluții personalizate astfel încât IMM-urile din toate regiunile, inclusiv cele mai puțin dezvoltate, să devină competitive și să prospere pe o piață în continuă schimbare.
Invit pe toată lumea să se alăture acestui demers remarcabil, iar echipa MIPE va participa activ la toate grupurile de lucru de experți, precum și la dezbaterile tematice care vor avea loc în următoarele luni, având în vedere inclusiv viitoarele discuții pe care le vom coordona cu privire la Politica de Coeziune post-2027.”
„Întreprinderile mici și mijlocii sunt pilonii vitali ai economiei, atât în România, cât și în Europa. Este de o importanță majoră să dezvoltăm un mediu de afaceri care să fie incluziv și să valorifice diversitatea.
La Organizația Femeilor Antreprenor, ne-am dedicat susținerii femeilor antreprenor și tinerilor antreprenori, grupuri care aduc perspective valoroase și idei inovatoare care pot redefini peisajul IMM-urilor din România. Prin inițiativele noastre, urmărim să înlăturăm obstacolele și să facilităm accesul la resurse esențiale, mentorat și oportunități de colaborare. În acest fel, vom consolida IMM-urile, pregătindu-le mai bine pentru provocările viitoare”, a declarat Mirabela Miron, președinta OFA.
„Scopul documentului nostru strategic este de a sprijini dezvoltarea și sustenabilitatea competitivă a IMM-urilor din România în următorul deceniu. Am inclus aspecte esențiale precum inovația tehnologică și implementarea unor practici ce țin de tranziția verde, menite să consolideze poziția firmelor mici și mijlocii pe piața națională și europeană.
Lansarea acestei platforme de dialog aplicat marchează un pas crucial în direcția dezvoltării unui sector IMM robust și dinamic. Invităm structurile asociative ale antreprenorilor, decidenții politici la nivel național și european, precum și întreaga comunitate să se alăture acestui demers ambițios. Ne angajăm să respectăm principiul că „Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă!”, asigurând accesul IMM-urilor din toate regiunile la resursele necesare pentru a prospera într-o economie în continuă transformare. Acest angajament subliniază dedicarea noastră față de dezvoltarea economică, socială și teritorială coezivă, în concordanță cu valorile europene”, a declarat Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA.
Despre OFA:
Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) se angajează să încurajeze creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului feminin în tot spectrul economic, în special, și în societate, în general. Prin dialog social, advocacy, expertiză, educație și furnizarea de resurse, OFA urmărește să creeze un mediu propice în care afacerile conduse de femei să prospere alături de antreprenorii bărbați, contribuind la un peisaj economic vibrant și divers.