Camelia Untescu Blanda, vicepreședinte OFA-UGIR:

”Uneori în viață trebuie să știi să pierzi, ca să poți să mergi mai departe și să reconstruiești!”

Camelia Untescu Blanda, antreprenor în construcții și cercetător științific în domeniul Economie, este vicepreședinte OFA-UGIR, responsabilă cu domeniul Educație.

Licențiată în economie, drept și arte, cu studii superioare specializate în Management, gradul de master, la Universitatea Paris XII, Franța și doctor în economie (A.S.E. București 2008), Camelia  Untescu Blanda este antreprenor în domeniul construcțiilor din anul 2002.

”Începutul a fost foarte greu, abia după 3 ani afacerea a devenit profitabilă și am extins activitatea cu lucrări de infrastructură, producție și montaj de termopan, confecții metalice, producție de mobilier din lemn masiv și PAL. Ulterior, am reușit să deschid și o agenție de turism, prin prisma căreia am vizitat nu numai locuri unice, am vizitat oameni minunați, cu tradiții si obiceiuri specifice, care m-au ajutat sa ințeleg valorile umane, cultura, istoria”, ne mărturisește vicepreședintele OFA-UGIR.

Criza economică din 2009 i-a schimbat viziunea asupra afacerilor și i-a confirmat faptul că „ Schimbarea este singura constantă în viață” , așa cum spunea filozoful grec Heraclit. „ Aceasta pare sa fie una dintre cele mai vechi idei din gândirea filozofică si totuși, încă avem probleme in a ne descurca în situații generate de schimbare”, a spus antreprenorul.

”Este important ca, în această perioadă, să nu te lași copleșit de probleme”

”Pentru viitor, dat fiind contextul actual și experiența din trecut, îmi propun să dezvolt mai multe afaceri mici, dintre care o parte să fie afaceri de familie. Este important ca, în această perioadă, să nu te lași copleșit de probleme, să-ți distribui atenția si către reorientare, să-ți folosești iscusința în a găsi acea „luminiță” care îți poate oferi continuitate, într-o formă sau altă”, spune antreprenorul.

Camelia Untescu Blanda apreciază foarte mult calitățile doamnelor în conducerea unei afaceri, întrucât ele dau dovadă de seriozitate, creativitate, devotament și meticulozitate, în a face lucrurile cât mai bine. „Profesionalismul, spiritul de echipă și finalizarea cu succes a obiectivelor propuse sunt câteva dintre calitățile pe care le apreciez”.

Vicepreședintele OFA-UGIR recunoaște că anii de antreprenoriat au schimbat-o foarte mult, prin prisma responsabilității pe care și-a asumat-o dar și a experiențelor de viață acumulate.

”Responsabilitatea este cuvântul cheie, care m-a schimbat. Nu am mai fost eu în prim-planul vieții mele, după ce am deschis afacerea, ci activitățile întreprinderii, oamenii firmei și problemele lor, ca într-o familie. Iar experiențele prin care am trecut în cei aproape 20 de ani de antreprenoriat m-au făcut sa înțeleg cât de importantă este stabilitatea pentru o viață frumoasă!”, spune vicepreședintele OFA-UGIR.

”În afaceri, atunci când îți dorești „tot mai mult”,  poți să reușești!”

Ca orice antreprenor, Camelia Untescu Blanda a avut multe de învățat din pasiunea ei pentru business.

”Am învățat că, în afaceri, atunci când îți dorești „tot mai mult” poți să reușești, dar trebuie să fii pregătit mental, în orice moment, să pierzi ceea ce este în plus, deoarece viața tinde mereu  să se mențină într-un echilibru. Cu siguranță, antreprenoriatul mi-a oferit șansa de a trăi o altfel de viață, mi-am dorit și iubesc să fiu antreprenor, doar abordarea s-a schimbat de-a lungul timpului, în funcție de context.

Încurajez toate doamnele care au ceva de spus în acest domeniu, să îndrăznească să facă pasul, să devină mai puternice și să învețe din experiențele noastre, în cadrul OFA-UGIR”, este mesajul pe care îl transmite vicepreședintele OFA-UGIR tuturor doamnelor care își asumă această cale de dezvoltare profesională.

Camelia  Untescu Blanda recunoaște cu franchețe că, poate cel mai mare obstacol pe care a trebuit să-l depășească, a fost acela de a avea o afacere într-un domeniu dedicat bărbaților –construcții-, o prejudecată cu care a avut de luptat dar a reușit s-o depășească.

Atributele unei femei antreprenor de succes!

Dacă i s-ar cere sa dea un sfat unei femei care  dorește sa devina antreprenor de succes, Camelia Untescu Blanda ar face referire la ceea ce a spus Winston Churchill „ Nu este suficient să spui „ fac tot ce pot”, trebuie să reușești în a face ceea ce trebuie!”. Un atribut pe care ea îl consideră foarte important pentru femeile antreprenor de succes este acela de a-și asuma riscuri. Să nu le fie frică de eșec, dar să-și asume riscuri calculate; să recunoască nerealizările, ca parte a drumului către succes, dar sa aleagă sa realizeze lucruri de care este cu adevărat capabilă.

Vicepreședintele OFA-UGIR nu crede în șabloane și nici în rețete absolute, care să garanteze succesul.

”Eu cred că depinde foarte mult de ceea ce reprezintă pentru fiecare dintre noi „succesul”. O realizare pe care ți-o dorești îți oferă bucuria și entuziasmul care te pot propulsa uneori, la un nivel de succes neașteptat. Dar nu trebuie să faci o țintă din acest lucru! Totul vine de la sine, când faci ceea ce-ți place și ești talentat: nu cred că este un șablon. Dar desigur, un complex de împrejurări îți pot oferi acea „șansă”. Așa că nu pierde oportunitățile!”, este sfatul antreprenorului.

”Uneori în viață trebuie să știi să pierzi, ca să poți să mergi mai departe și să reconstruiești!”

Chiar dacă nu a pierdut nicio oportunitate, Camelia Untescu Blanda nu a fost scutită nici de eșecuri, pe care a trebuit să găsească puterea de a le depăși.

”Criza economică din 2009 a fost o experiență dură pentru mine, care a avut efecte o perioadă lungă de timp. A fost o situație similară cu cea de acum, doar că a fost afectat cu preponderență domeniul construcțiilor.  Uneori în viață trebuie să știi să pierzi, ca să poți să mergi mai departe și să reconstruiești!”, spune antreprenorul.

Deși agreează principiul conform căruia este de preferat să înveți din greșelile altora, în viață, de cele mai multe ori, înveți tot din propriile greșeli.

Pentru Camelia Untescu Blanda nu a fost deloc greu să mențină un echilibru între viața privată și cea de antreprenor, întrucât soțul și tatăl ei îmbrățișează aceeași pasiune.

”Sunt o norocoasă din acest punct de vedere, antreprenoriatul face parte din familia noastră. Soțul meu este antreprenor, tatăl meu este antreprenor, viețile noastre gravitează în jurul antreprenorialului”, mărturisește ea.

Din prisma experienței sale, care ar fi primele trei sfaturi pe care le-ar da Camelia  Untescu Blanda femeilor antreprenor?

  • Să investească permanent în educația lor. Acest lucru va aduce inovare și implicit, va imprima plusvaloare propriilor lor afaceri.
  • Să mențină permanent echilibrul în viața lor, să-și păstreze feminitatea, autenticitatea,  compasiunea și să lupte pentru ceea ce își doresc ca să se simtă împlinite. 3. Să aibă încredere în capacitatea de leader, mai ales în momentele critice ale afacerii lor și să vină alături de noi, în OFA-UGIR, unde vor găsi spiritul de echipă și susținere, de care este atâta nevoie în momentele dificile din viața de antreprenor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *