ANTREPRENORI. Au antreprenorii de succes secrete? Care sunt acestea? Sunt ei dispuși să le dezvăluie? La aceste întrebări, și la altele legate de antreprenoriat, au găsit răspunsuri cei care au participat la primul eveniment din seria ”Secretele antreprenorului de succes”, organizat în Cetatea Oradea, în data de 22.02.2023. Seria de evenimente va continua în Alba-Iulia pe 5 aprilie, apoi la București, Cluj Napoca, Timișoara și Iași.
Evenimentul de la Oradea a fost organizat de IMM Club, Asociația Firmelor Bihorene (AFB), Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) UGIR și ARDT (Asociația de responsabilizare și dezvoltare a tineretului Oradea).
În cuvântul de deschidere, doamna Renate Popescu, președintele OFA UGIR Bihor a declarat: “Există foarte mult potențial în business-ul feminin din România și noi asta ne dorim să dezvoltăm, și să promovăm femeia, atât în antreprenoriat cât și în toate celelalte domenii sociale.“
Octavian Dan, președintele AFB consideră seria de evenimente „Secretele antreprenorului de succes” ca fiind „o idee generatoare de energii si sinergii” și „un spațiu de manifestare al firmelor care doresc sa se dezvolte”.
„Secretele antreprenorului de succes” își propune să scoată în față oamenii dedicați cauzei antreprenorilor și poveștile lor, astfel încât și alți antreprenori să beneficieze de pe urma expertizei și experienței acestora pentru a-și atinge obiectivele de business cu suportul lor, dar și pentru a servi ca modele, pentru a ajuta la educația și evoluția comunităților din care provin.
- Povestea evenimentului
„Majoritatea antreprenorilor de succes sunt necunoscuți, iar viețile lor sunt învăluite de mister. Mulți dintre ei trăiesc și se plimbă printre noi fără ca noi să îi recunoaștem. Despre ei circulă doar legende, anecdote sau povești, dar nu știm cu adevărat dacă sunt reale. Însă, un lucru este cert. În spatele succesului lor au fost, sunt și vor fi întotdeauna profesioniști, experți, manageri, angajați, colaboratori și parteneri care și-au dorit ca viziunea acestor antreprenori să devină realitate.
Dar, la rândul lor, și oamenii din spatele antreprenorilor de succes sunt, de cele mai multe ori, necunoscuți și doar arareori este vizibilă legătura dintre profesionalismul și dedicație lor și succesul antreprenorilor. Iar pentru tineri, acest lucru este aproape imposibil de remarcat”, spune Liviu Sav, unul dintre inițiatorii proiectului IMM Club.
- Scopul evenimentului
Fără rezultate palpabile și sustenabile, IMM-urile românești nu au viitor, iar fără informații, soluții și instrumente adecvate, rezultatele sustenabile sunt greu de obținut.
- Bazarul antreprenorului
În cadrul evenimentului a fost organizat Bazarul antreprenorului – un concept one stop shop, în care antreprenorul smart să poată obține repede și ușor mai tot ce are nevoie.
În cadrul Bazarului au fost oferte de soluții, produse și servicii, dar și informații utile despre finanțări nerambursabile, despre credite sau leasing, asigurări, servicii profesionale și training, soluții IT și aparatură, etc.
- Informația în primul rând și Antreprenor în devenire
Evenimentul a cuprins și 2 sesiuni de prezentări în care, pe lângă poveștile de succes ale unor antreprenori locali, au participat experți din diverse domenii, care au vorbit despre cum au pus umărul la clădirea unor afaceri de succes, dar și ce recomandări au pentru cei care caută să înceapă o carieră antreprenorială.
Printre vorbitorii la acest eveniment s-a numărat Dan Pavel, care a împărtășit povestea de succes a Benvenuti, și a scos în evidență rolul femeilor din viața lui: a mamei lui „Cred că în cea mai mare parte, succesul pe care îl am eu se datorează părinților mei, bunicilor mei și educației pe care am primit-o. Mama mea cred că e cel mai mult responsabilă de ceea ce sunt eu azi, modul în care m-a educat, să pun mâna să fac, să ajut în casă, să am mici responsabilități ca și copil.”, a soției și fiicei lui “Diana are o altă viziune și pe mine asta mă ajută foarte mult. E mai dinamică, știe să găsească multe soluții la care nu m-am gândit, care da, când ți le spune par logice, dar de ce nu m-am gândit eu la ele nu mă întrebați. E altă generație, gândesc altfel au acces la alte informații și e foarte bine să avem un suflu de oameni tineri în cadrul companiilor noastre”.
Dintre experții care au împărtășit din experiența lor, îi menționăm pe: Tudor Galoș, Simona Secară, Melinda Morariu, Ionuț Fodoca, Horia Neș, Marius Maier, Răzvan Cheregi, Ariana Stan, Alina Bițis, Claudiu Popovici, Cristian Popa, Sofia Laza.
„Ne dorim ca antreprenorii, managerii sau simplii angajați care au fost prezenți să fi găsit ceva interesant și util pentru ei și companiile lor. Au fost povești spuse de antreprenori de succes, informații secrete despre succesul lor, oferte de neratat, sfaturi pentru cei aflați la început de drum, networking cu oameni speciali. Totul, într-o singură zi, într-un singur loc”, a încheiat Liviu Sav.