Liliana Marinescu, președinte OFA UGIR Constanța – ”Oportunități de finanțare în domeniul agricol”

Liliana Marinescu, președinte OFA Constanța, a prezentat, în cadrul conferinței ”Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, oportunitățile de finanțare din domeniul agricol, ”un domeniu atât de frumos dar încercat de secetă și de deciziile care s-au luat, la nivel înalt”.

 

Liliana Marinescu a afimat că măsurile pe fonduri europene pentru agricultură vor fi primele care vor fi luate anul acesta, astfel că în luna mai, cel târziu iunie, se vor deschide primele măsuri de finanțare.

Președintele OFA UGIR a susținut că domeniile de finanțare pe fonduri europene, alocate agriculturii, nu au fost foarte bine aduse la cunoștința fermierilor, mai ales a celor din mediul rural.

În prezentarea pe care a ținut-o în cadrul conferinței ”Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, Liliana Marinescu s-a referit în detaliu, la măsurile cu sume relativ mici, care pot fi ușor accesate de către fermieri.

O primă măsură este aceea referitoare la instalarea tânărului fermier în mediul rural: până acum, tinerii fermieri au fost sprijiniți cu 40.000 euro, bani 100% nerambursabili. Din acest an, suma cu care vor fi sprijiți fermierii va crește la 70.000 euro, 100% nerambursabili.


Alte două măsuri care prezintă un interes maxim pentru fermieri sunt Măsura 6.2 și Măsura 6.4.

”Prin Măsura 6.2, se poate obține o finanțare de 70.000 euro, bani nerambursabili, pe activitățile legate de producție și 50.000 euro pentru activitățile de prestări și servicii. Cine poate accesa astfel de fonduri: orice locuitor, care nu are o activitate foarte vastă, oricine figurează în registrul unei primării cu o vechime de minim un an, poate accesa astfel de fonduri. Nu sunt niște condiții drastice.


Măsura 6.4, vine în sprijinul activităților non-agricole: în cazul de față, finanțarea poate ajunge până la 200.000 de euro, dar această măsură vizează și o cofinanțare proprie.
Pe măsurile de 4.1, anul acesta s-a hotărât să nu se meargă la pachet pe toate tipurile de ferme și s-a stabilit astfel: pentru tinerii fermieri, va fi alocată o sumă. Pentru cei care vor să facă investiții, o altă sumă, la fel și pentru cei care vor să achiziționeze utilaje, sau să se dezvolte pe partea de legumicultură. Până acum, toate finanțările erau la pachet și era mai ușor de accesat fondurile. Însă, de data aceasta, modalitatea aleasă este mult mai bună, pentru că avem sumele alocate pentru fiecare grup de activitate în parte”, a precizat președintele OFA UGIR Constanța.

În prezentarea de mai jos, sunt cuprinse toate oportunitățile de finanțare din domeniul agricol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *