Pe 22 septembrie, Organizația Femeilor Antreprenor din România a organizat la Iași conferința națională ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani”.
Evenimentul, care a reunit peste 120 de participanți din România, Republica Moldova și Israel, s-a axat pe două teme de interes major pentru mediul privat: criza energetică și, respectiv, soluțiile de finanțare pentru investițiile viitoare ale companiilor.
Doamna Mirabela Miron – președinte OFA UGIR, vicepreședinte UGIR – regiunea Nord – Est, președinte al grupurilor de firme AVISSO – alături de reprezentanții instituțiilor publice locale, au fost cei care au transmis un mesaj de încurajare și susținere al antreprenoriatului feminin în deschiderea Conferinței Naționale OFA UGIR.
Sesiunile de întrebări și răspunsuri din cadrul celor două panel-uri au fost extrem de dinamice și au reprezentat nu doar un schimb de informații utile și concrete între vorbitorii din cele două paneluri și participanții la conferință, ci și ocazia colectării unor propuneri valoroase pe care Organizația Femeilor Antreprenor le va prelua pentru a le transmite mai departe, cu argumente, instituțiilor statului cu care are un dialog constructiv, cu scopul de a utiliza la maxim responsabilitatea reprezentării propriilor membri vizavi de sistemul public.
Au fost alături de noi speakeri din mediul de afaceri românesc precum:
Panel 1: ”Criza energetică: Impactul asupra mediului privat, soluții pe termen scurt și mediu.”
MODERATOR: Cristina Cremenescu – coordonator al domeniului ”Energie” OFA UGIR;
-
Ana-Maria Icatoiu – Vicepreședinte OFA UGIR;
-
Octavian Calamaz – Director regional Relians Corp SRL;
-
Ana Otilia Nutu – Expert energie și politici publice Expert Forum (EFOR);
-
Ovidiu Bocaniciu – Managing Director Zeelandia Romania;
-
Sebastian Costea – Manager Proiecte Strategice Antibiotice Iasi.
Panel 2: ”Cum finanțăm dezvoltarea viitoare a mediului privat? Oportunități pentru perioada 2023 – 2030.”
MODERATOR: Ana-Maria Icatoiu – Vicepreședinte OFA UGIR.
- Lara Tassan Zanin – Șefa Reprezentanței Grupului BEI (Banca Europeană de Investiții) din România;
- Cristina Bodron – Expert în cadrul Biroului Regional de Informații – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est;
- Ramona Ivan – Director Direcția Relații cu Instituții CEC Bank;
- Dragos Jaliu – CEO fonduri-structurale.ro & co-fondator Consolid8;
Programul complet al conferinței a fost moderat cu succes și profesionalism de către doamna Amalia Georgescu – președinte OFA UGIR Iași & Fondator AGEO Events.
Cu această ocazie dorim să le mulțumim tuturor invitaților, partenerilor și colaboratorilor care ne-au fost alături în decursul zilei de joi – 22 septembrie.
Principalele highlight-uri ale conferinței au fost conturate de:
🗣️ 2 paneluri cu dezbateri și soluții concrete pentru mediul privat;
☕ 3 sesiuni de networking profesionist, lunch & coffee breaks;
👩💼 10 speakeri naționali și internaționali cu expertiză de peste 15 ani in domeniilor lor de activitate; 🚲 un moment surpriză de stretching pentru participanții din sală realizat de către instructorul de indoor cycling Robert Dalas, manager Pedalas.ro ⚖️ un mini moment de training susținut de doamna avocat Geta Lupu, vicepreședinte al Tribunalului de Arbitraj Judiciar Iași despre importanța arbitrajului și al medierii în mediul de afaceri;
⭐ 35 de parteneri și colaboratori;
⌛ 5 ore de conferință de afaceri;
📰 materiale de informare și promovare special pregătite pentru participanți în sacoșa evenimentului și la standurile partenerilor;
Descoperă întreaga agendă a Conferinței Naționale OFA UGIR: ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani” AICI.
Concluzii generale obținute la sfârșitul conferinței:
În cadrul primului panel – ”Criza energetică: impactul asupra mediului privat, soluții pe termen scurt și mediu”, moderat de către Cristina Cremenescu, coordonatoarea departamentului ”Energie” din cadrul OFA, Otilia Nuțu (expert în energie și politici publice recunoscut la nivel internațional) a detaliat discuțiile ce au loc în această perioadă în Uniunea Europeană cu privire la setul de măsuri propuse și, respectiv, aflate încă în discuție pentru a elimina cât mai rapid dependența statelor membre de gazul rusesc. De asemenea, ea a încurajat structurile asociative ale mediului privat sa participe activ la toate discuțiile ce au loc între guvern și antreprenori în așa fel încât măsurile luate de stat să fie unele cu adevărat eficiente, să se adreseze exact cui trebuie și, pe de altă parte, să nu ducă la blocaje și mai mari pe piața de energie din România.
În cadrul aceluiași panel, reprezentanții a două companii foarte importante la nivel regional și național – Antibiotice Iași și, respectiv, Zeelandia, au împărtășit participanților la conferință exemple de bune practici relevante în actuala criză energetică.
Astfel, Sebastian Costea, managerul pentru proiecte strategice al Antibiotice Iași, a detaliat abordarea pe care compania o are, de mai mulți ani, cu privire la îmbunătățirea eficienței și independenței energetice: pe de o parte, au instalat echipamente și software de monitorizare a tuturor consumurilor de utilități; pe de altă parte, pornind de la analizele realizate pe baza acestor măsurători, s-au aplecat cu foarte mare atenție asupra tuturor proceselor din cadrul firmei pentru a identifica cu mare acuratețe punctele unde trebuie intervenit în sensul optimizării. O altă direcție de acțiune a fost, bineînțeles, independența energetică pe parte de energie electrică, prin instalarea de panouri fotovoltaice. Toate aceste măsuri au fost luate pentru a consolida competitivitatea produselor pe piețele naționale și internaționale pe care compania activează.
Ovidiu Bocaniciu, managing director al Zeelandia, le-a împărtășit invitaților câteva din avantajele de a face parte dintr-o companie multinațională unde atât experiențele cât și bunele practici sunt puse în comun. Compania a demarat încă de acum câțiva ani investiții care sa ducă treptat la producerea integrală, din surse regenerabile, a energiei electrice necesare consumului propriu în cadrul activității, cu ajutorul panourilor fotovoltaice iar recent, întreprinderea a început să se concentreze din ce în ce mai mult pe retehnologizare.
Din perspectiva firmei de consultanță cu mare experiență în ceea ce privește elaborarea și implementarea de proiecte energetice pentru companiile private, Octavian Calamaz, directorul regional al Relians Corp, a prezentat exemple concrete de proiecte pe care compania le-a realizat în ultimii ani, precum și o serie de linii de finanțare ce sunt și vor fi la dispoziția mediului privat cu scopul de a face față cât mai ușor actualei crize energetice.
Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA, a încurajat toți antreprenorii, în special pe cei care au activități de producție agricolă sau neagricolă, să apeleze cât mai rapid la experți energetici care să le realizeze analizele de funcționare și de consum de utilități, pe baza cărora să structureze proiecte de investiții care să combine eficientizarea energetică a spațiilor de producție și retehnologizarea (înlocuirea echipamentelor vechi și energofage cu unele noi, mult mai eficienta) cu independența energetică în ceea ce privește energia electrică, prin panouri fotovoltaice care să acopere integral consumul propriu. Ana-Maria Icătoiu a recomandat analizarea tuturor soluțiilor de finanțare a acestor investiții, fie că sunt granturi nerambursabile sau instrumente financiare sub formă de credite în condiții avantajoase.
Al doilea panel – ”Cum finanțăm dezvoltarea viitoare a mediului privat? Oportunități pentru perioada 2023 – 2030”, moderat de Ana-Maria Icătoiu, vorbitorii au trecut în revistă tipologiile de finanțări ce vor sta la dispoziția antreprenorilor în următorii ani.
Lara Tassan Zanin, șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) în România, a detaliat modul în care a evoluat abordarea BEI cu privire la tipurile de proiecte pe care le va finanța în perioada următoare, subliniind că, pentru a căpăta o și mai mare agilitate și reziliență în fața unor eventuale alte crize ce ar putea lovi economiile statelor membre UE, antreprenorii ar trebui să își structureze proiectele de investiții pe trei direcții esențiale: tranziția energetică de la combustibili fosili la economia verde, transformarea digitală aprofundată a activităților economice și, respectiv, inovarea de produs sau de proces.
Ramona Ivan, director al CEC Bank pentru Relația cu Instituțiile Naționale și Internaționale, a prezentat participanților oportunități concrete de finanțare a proiectelor pe care și le propun și le-a recomandat ca, de fiecare dată când trebuie să decidă ce sursă de finanțare să aleagă pentru ele, să analizeze cu atenție fiecare oportunitate, să compare costurile totale ale finanțărilor în paralel cu rapiditatea obținerii acestora pentru că, uneori, un credit bancar obținut rapid cu garanție din partea statului poate fi recuperat mult mai repede decât un grant nerambursabil pentru a cărui contractare uneori se așteaptă peste un an și jumătate.
Cristina Bodron, expert în cadrul Biroului Regional de Informații al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a adus vești foarte bune și extrem de așteptate de către antreprenorii participanți la conferință: se estimează că Programul Operațional Regional Nord-Est va fi aprobat în formă finală de către Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an, urmând ca primele apeluri dedicate mediului privat să fie lansate spre finalul primului trimestru al anului 2023. De asemenea, s-a menționat faptul că POR NE va finanța atât investiții productive și inovatoare cât și proiecte privind digitalizarea IMM-urilor, iar valorile granturilor se vor situa între câteva sute de mii de euro și câteva milioane de euro. Reprezentanta ADR NE le-a recomandat antreprenorilor să urmărească atent comunicările ce vor veni din partea agenției și să participe întotdeauna activ la dezbaterile publice care vor avea lor pe marginea ghidurilor solicitanților pentru aceste apeluri.
Dragoș Jaliu, CEO fonduri-structurale.ro și co-fondator consolid8, a trecut în revistă argumentele privind importanța antreprenoriatului social în orice comunitate locală, punctele de blocaj cu care se confruntă uneori entitățile ce activează în economia socială, precum și factorii succes care pot duce la scalarea acestui tip de inițiative antreprenoriale, dând și câteva exemple concrete în acest sens. În plus, acesta a recomandat antreprenorilor să fie proactivi cu privire la evoluția propriilor afaceri și să încerce, pe cât posibil, să accelereze investițiile inovatoare în companii nu doar pentru a supraviețui acestei perioade cu mai multe crize suprapuse, ci pentru a deveni din ce în ce mai competitivi și în țară, dar și la export.