Doamna Mirela Lungu, președinte OFA UGIR Neamț, ne vorbește despre evoluția antreprenoriatului românesc și posibilitățile de dezvoltare ale județului Neamț la nivel local și național.
– Pregătiți un eveniment important la Târgu Neamț. Despre ce este vorba și ce anume vă doriți prin acest demers?
Evenimentul pe care îl pregătim face parte dintr-o serie de acțiuni dezvoltate de către OFA UGIR cu scopul de a unifica antreprenoriatul feminin. Astfel, orașul Târgu Neamț va găzdui, în data de 28 octombrie 2022, o nouă conferință națională marca OFA UGIR care se axează pe o temă de interes major pentru mediul privat și anume „Tinerii – o soluție pentru România într-o perioadă a crizelor suprapuse”.
În cadrul acesteia, ne propunem să discutăm, alături de speakeri și invitați, măsuri concrete care să permită și să ofere tinerilor șanse reale pentru a activa în România ca întreprinzători sau angajați cu înalt nivel de calificare, măsuri ce privesc o potențială economie cu adevărat competitivă.
– Sunteți președinta OFA UGIR Neamț. Ce v-a atras la această structură și ce vă doriți pentru zona dumneavoastră de interes?
Întotdeauna am fost o persoană dinamică, deschisă către toate noutățile de pe piața economică, fapt ce s-a reflectat și în activitatea pe care am desfășurat-o de-a lungul timpului. Experiența mea din lumea antreprenoriatului este una complexă. Am început în anii ’80 cu o secție de tricotaje, depozit materiale de construcții, magazin alimentar, firmă de transport persoane în străinătate și lista poate continua, în prezent ocupându-mă cu vânzarea de produse industriale.
Decizia de a face parte din Organizația Femeilor Antreprenor a fost una firească, din dorința de a evolua și de a fi conectată la realitatea economică actuală, aflată într-o continună schimbare. În plus, funcția de președinte OFA UGIR Neamț nu poate decât să mă onoreze și, consider eu, a venit ca o încununare a întregii mele activități profesionale.
Legat de zona mea de interes, îmi doresc să formez un liant puternic între femeile antreprenor (și nu numai femei) de la nivel județean întrucât o dezvoltare economică bine gândită se va reflecta într-o viață mai bună a comunității. Totodată, nu putem ignora faptul că facem parte din Uniunea Europeană și că standardele de viață din România trebuie să corecteze decalajele existente în comparație cu celelalte state membre. De aceea, urmărim mărirea capacității de absorbție a fondurilor europene care sunt puse la dispoziție și eficientizarea gestionării lor.
– Sunteți o femeie antreprenor, activați într-o zonă destul de dură a afacerilor. Care sunt cele mai mari provocări din domeniu? Cum este să lupți alături de bărbați pe frontul dur al afacerilor?
Vreți să fiu sinceră? Femeile sunt mult mai bune din poziția de antreprenor deoarece noi avem nativ o anumită capacitate de analiză a economiei atât la nivel micro, cât și la nivel macro. Desigur, nici atenția la detalii nu trebuie ignorată pentru că, știm prea bine, amănuntele fac întotdeauna diferența.
Eu, personal, sunt o feministă convinsă. Militez chiar și în plan politic pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și pentru taxarea misoginismului care, din păcate, există sub diferite forme. În ceea ce privește provocările întâmpinate în lumea afacerilor, câteva exemple ar fi: așteptările sociale, dificultatea în accesarea finanțărilor necesare, lupta pentru câștigarea respectului (un proces dificil și solicitant), recunoașterea meritelor, realizarea unui echilibru între viața de familie și cea profesională (care poate deveni un adevărat sport extrem) și frica de eșec.
Succesul nu vine niciodată singur, ci la pachet cu multă muncă, pierderi, greșeli și lecții.
În principiu, orice afacere poate fi un eșec, dar nu este suficient sau necesar să renunțăm, ci trebuie să ne ambiționăm, să reparăm ce nu a mers bine și să continuăm să luptăm chiar și când simțim că nu mai putem.
– Ce faceți atunci când sunteți în afara biroului? Cine este femeia Mirela Lungu?
Femeia Mirela Lungu este o fire activă și în viața de zi cu zi, reușind să își ocupe timpul liber mereu. Îmi place să fiu o gazdă perfectă, invitând „armata” de fini și prieteni să mă viziteze fără vreo ocazie specială și pregătind tot felul de bunătăți gastronomice (nu lipsesc vestitele plăcinte „poale în brâu” și tradiționalele sărmăluțe în foi de viță fierte în oale de lut).
Mi-aș dori să am mai mult timp pentru a călători și pentru a mă relaxa într-o vacanță exotică, dar acest aspect ține de o altă poveste.