Redirecționează impozitul pe venit și fă un bine!

Ai înregistrat profit pe firma ta? Te felicităm și te invitam să faci și un bine!

Redirecționează impozitul pe profit completând declarația 177 pentru a sprijini activitatea patronatului OFA UGIR – Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România. 

Mai multe detalii despre procedură:

  • Până pe 29 septembrie 2023 completează formularul 177 de pe site-ul ANAF, prin firma care dorește să se facă sponsorizarea către patronat – conform atașamentului, unde găsiți și modul de completare.

 

  • Pentru OFA UGIR se completează capitolul II .1.
  • Datele pentru OFA UGIR sunt următoarele:

ORGANIZAȚIA FEMEILOR ANTREPRENOR DIN UGIR

Sediul central: București, strada Cristian Popisteanu, nr. 2-4, birou 9, etaj 6

Cod de identificare fiscală: 43935926

Înscrisă în Registrul persoanelor juridice aflat la grefa Judecătoriei sector 1

Cont: RO83BTRLRONCRT0606922701

Deschis la: BANCA TRANSILVANIA

În următorul document regăsiți și contractul de sponsorizare care se completează în declarație, cu datele voastre după caz.

Contractul se trimite apoi la adresa de email: ofa@ugir.ro pentru a finaliza restul etapelor.

De ce să-ți redirecționezi impozitul pe profit către o organizație car eăși poate defășura activitatea pe baza acestui sprijin?

Sistemul de sponsorizare a fost modificat semnificativ din anul fiscal 2022 și se vor produce modificări semnificative în ceea ce privește obținerea resurselor financiare de către asociații și fundații. În plus, volumul sumelor sponsorizate, care intră in sfera deducerii din impozitul de plată, se va diminua considerabil.

Textul ce urmează este deosebit de tehnic, însă la fel de tehnic va fi și mecanismul de scădere al sponsorizărilor din impozitul pe profit sau din impozitul micro începând cu acest an fiscal.

Pentru orice întrebare nu ezitați să vă adresați contabilului dvs. care este în măsură să vă aducă clarificări suplimentare.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, în situația în care o societate nu a utilizat integral plafonul de sponsorizare și nu l-a scăzut din valoarea impozitului anual, poate gestiona să ajungă acolo unde dorește, prin transmiterea formularului 177 către organul fiscal, astfel:

– se introduce mecanismul redirecționării sumelor neutilizate din plafonul de sponsorizare al unei persoane juridice, prin intermediul organului fiscal de administrare, similar cu cel de redirecționare al 3,5% din impozitul pe venit.

– redirecționarea sumelor către entitatea non-profit se face prin transmiterea în S.P.V a formularului D177

– transmiterea formularului D177 se poate efectua doar după data de 25.06.2023 pentru anul fiscal 2022, respectiv după depunerea declarațiilor fiscale pentru trimestrul IV 2022 și până pe data de 22 decembrie 2023

– in formularul de redirecționare trebuie completată valoarea maximă a plafonului neutilizat în anul 2022 și care poate fi redirecționat

– în formularul de redirecționare se specifică entitatea non-profit către care se dorește redirecționarea, denumire și codul fiscal

– beneficiarii sponsorizării trebuie să fie înscriși în Registrul Entităților Non-profit gestionat de A.N.A.F

– valoarea sponsorizării specificată în formularul 177 va fi redirecționată în maxim 45 zile, termenul începe să curgă de la data transmiterii cererii, respectiv a formularului 177

– în situația în care societatea are debite restante la impozitul pe profit sau micro termenul de 45 zile se calculează de la data stingerii obligației fiscale pentru anul 2022

Sumele cheltuite ca și sponsorizare de către o persoană juridică se vor putea recupera din impozit în limitele plafonului reglementat, suma excedentară nu va mai putea fi recuperată din impozitul pe profit al anilor următori.

Plafonul și limita maximă a sumelor sponsorizate în anul 2022 care pot fi scăzute din impozitul de plată la buget se calculează astfel:

– în cazul microntreprinderilor: 20% din valoarea impozitului anual
– în cazul impozitului pe profit: cea mai mică sumă dintre 20% din impozitul pe profit datorat și 0,75% din veniturile impozabile

Separat de această facilitate de a dispune de sponsorizarea pe care nu a fost utilizată în timpul anului se introduce o limitare în ceea ce privește recuperarea sponsorizările efectuate în anul 2022.

Sumele achitate ca și sponsorizare în anul 2022 și care depășesc plafonul fiscal nu se mai pot recupera în anii fiscali următori, fiind o chetuială nedeductibilă și nerecuperabilă a anului 2022.

Temeiurile legale:
Legea 322/2021 privind modificarea Codului Fiscal
Legea 227/2015 art.42 alin.4 și art.56 alin2^1
Ordinul 1679/2022 din 21.09.2022 privind aprobarea formularului 177

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *