Sinteză: PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – FINANȚĂRI PENTRU MEDIUL PRIVAT

Specialiștii Departamentului pentru finanțări europene din OFA UGIR, coordonat de Ana-Maria Icatoiu, au realizat o sinteză, care cuprinde toate finanțările acordate mediului privat prin 𝗣𝗹𝗮𝗻𝘂𝗹 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗱𝗿𝗲𝘀𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗥𝗲𝘇𝗶𝗹𝗶𝗲𝗻𝘁𝗮.

I.5. Fondul pentru Valul Renovării

Buget: 2,2 miliarde euro.

Investiții de interes:

I1 – Instituirea unui fond ”renovation wave” care să finanțeze adecvat, printr-un program de investiții, lucrări de îmbunătățire a fondului construit existent:

Axa 1 – Schema de granturi pentru reziliență și eficiența energetică în clădiri rezidențiale multifamiliale à 1,1 miliarde euro, 1.350 blocuri de locuinte.

Pentru spațiile cu altă destinație decât cea de locuință deținute de operatori economici, se va acorda un ajutor de minimis pentru societățile comerciale respective, pentru a se asigura derularea completă a lucrărilor de renovare.

I.6. Energie

Buget: 1,62 miliarde euro.

Investitii:

I1: Digitalizarea și tranziția către surse regenerabile de energie atât a consumurilor proprii ale operatorilor din rețea și altor operatori critici, cât și investiții în noi capacități pentru producția de electricitate din surse regenerabile à 200 milioane euro:

  1. Schemă concurențială deschisă pentru susținerea instalării centralelor de productie energie electrică din surse regenerabile
  2. Proiecte strategice pentru companii mari care combină producția de energie electrică din surse regenerabile cu stocarea.

          I4: Lanț industrial de producție și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și cercetare-dezvoltare în domeniu și noi capacități de stocaj al energiei electrice.

          I5: Schemă de stimulare a eficienței energetice în industrie à 100 milioane euro (IMM-uri, întreprinderi mari active în sectorul de producție).

II.1. Cloud guvernamental și sisteme publice digitale

  • Scheme de granturi dedicate upskilling-ului/ reskilling-ului angajaților:

III.2. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare

Buget: 2,4 miliarde euro.

Investiții:

I2.1 Instrumente financiare pentru sectorul privat:

  • Garanția de portofoliu pentru Reziliență à 300 milioane euro;
  • Garanția de portofoliu pentru Acțiune climatică à 200 milioane euro;
  • Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare à 300 milioane euro;
  •  Companii mari: Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes à 100 milioane euro;
  • Instrumentul financiar pentru investiții în eficiență

I.2.2. Scheme de ajutor pentru sectorul privat:

  • Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor à 100 milioane euro;
  • Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursa à 35 milioane euro;
  • Suplimentarea bugetului și orientarea schemei de ajutor de stat HG 807 spre investiții semnificative, în special în zona de inovare și noi tehnologii aplicate în zona de producţie à 100 milioane euro;
  • Schemă de ajutor de stat pentru investiții în digitalizare, tehnologii avansate și securitate cibernetică à 100 milioane euro.

I4. Investiții în cercetare, dezvoltare și inovare:

Program de mentorat Orizont Europa (5 milioane euro) pentru instituțiile / organizațiile din Romania care vor să depună o propunere la Programul Orizont Europa în calitate de coordonator:

Susținerea unor centre de competenta in vederea consolidarii excelenței pentru o participare de succes la misiunile din Orizont Europa;

IV.2. Turism și cultură

Buget: 200 milioane euro.

Implementarea măsurilor Strategiei de turism cultural al României prin 12 trasee turistice: Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și alte destinații cu specific ecoturistic (2,25 milioane euro: ex. intervenții asupra clădirilor publice și private pentru recuperarea aspectului tradițional în concordanță și cu conceptul de tranziție verde) și recuperarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural tradițional prin realizarea rutei castelelor (13,65 milioane euro), rutei bisericilor fortificate (0,75 milioane euro), rutei mănăstirilor din zona Moldovei (9,75 milioane euro), rutei culelor din Oltenia (4,65 milioane euro), rutei bisericilor din lemn (9,25 milioane euro), rutei curiilor din Transilvania (6,7 milioane euro) și rutei pelerinilor – Sfântul Ladislau pe teritoriul României (7,75 milioane euro), traseului castrelor romane (12,76 milioane euro), rutei satelor cu arhitectură tradițională (11 milioane euro), traseelor gastronomice tradiționale (3 milioane euro) și extinderea la nivel național al Drumului vinului (3 milioane euro).

  • Operaționalizarea Organismelor de management al destinației (10 milioane euro) – investiții:
  • Investiții în dezvoltarea de conținut și dezvoltare organizațională/de business pentru societăți de producție sau distribuție de film;
  • Transformarea digitală a sectorului culturii scrise și creșterea ofertei de cărți în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *