CONCLUZIILE CONFERINȚEI OFA UGIR: ”Tinerii – o soluție pentru România într-o perioadă a crizelor suprapuse”

Pe 28 octombrie 2022, Organizația Femeilor Antreprenor din România a organizat la Târgu Neamț conferința națională ”Tinerii – o soluție pentru România într-o perioadă a crizelor suprapuse”.

Mesaje de bun-venit și de salut, la invitația moderatoarei Amalia Georgescu, Vicepreședinte OFA UGIR Regiunea de Nord-Est și Președinte OFA UGIR Iași, au adresat reprezentanții autorităților locale: Adrian Niță, Prefectul Județului Neamț, Ioan Asaftei, consilier al președintelui Consiliului Județean Neamț și Vasile Apopei, viceprimarul orașului Târgu Neamț.

În deschidere, Mirela LUNGU, Președinte OFA UGIR Neamț și gazda Conferinței a mulțumit tuturor invitaților, persoanelor publice participante, partenerilor și colaboratorilor Conferinței naționale OFA UGIR.

Pentru toți cei peste 100 de participanți din 7 județe ale țării și din Republica Moldova a fost o oportunitate de a descoperi idei și soluții concrete de aplicat în propriile companii, dar și de dezvoltare a afacerilor, îmbinate perfect cu pauzele de networking din timpul evenimentului.

În cadrul primului panel – Tinerii – șansa României la o economie în care nimeni nu este lăsat în urmă, moderat de Mirabela Miron, președinte OFA UGIR, s-au punctat următoarele aspecte:

👉 Carmen Avram (Deputat european): a detaliat ce strategii de punere în valoare a tinerilor au în vedere Parlamentul European și Comisia Europeană, subliniind că Trăim vremuri care necesită multă creativitate.Carmen Avram a încurajat structurile asociative ale mediului privat sa participe activ la toate discuțiile privind ”Pactul verde”. A subliniat rolul industriei agroalimentare pentru viitorul omenirii în ansamblu și a punctat că tinerii sunt cei chemați să gândească soluții pentru adaptarea producției agroalimentare la schimbările climatice. Astăzi se remarcă o schimbare a preferințelor consumatorilor europeni pentru hrană sănătoasă și bio. Trebuiesc gândite măsuri pentru a combate competiția neloială a producătorilor din afara UE – prețuri mici și calitate îndoielnică, se acceptă pesticidele. ”Agricultura viitorului” – presupune atenție pentru a preveni risipa de resurse. Tractoare și combine care se conduc singure, cu drone care fac o analiză a necesarului de resurse pentru fiecare tip de cultură. Asta înseamnă că noi trebuie să ne concentrăm pe creșterea noii generații de fermieri.

Reprezentanții SOFIAMAN și Asociația ”Ținutul Zimbrului”, au împărtășit exemple de bune practici din mediul local, relevante pentru atragerea tinerilor.

👉 Astfel, Teodora MIHĂILIASA, fondator SOFIAMAN – un business dezvoltat exclusiv cu capital privat românesc, a detaliat abordarea companiei cu privire la pregătirea tinerilor în sistemul învățământului profesional și tehnic, colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț și cu școlile/liceele profesionale pentru a asigura formarea corespunzătoare a tinerei generații de angajați. ”Uneori suntem <<învinși>> chiar de Europa din care facem parte, pentru că nu putem oferi tinerilor salarii ca în Vest. Dar avem și momente de reușită”.

Teodora Mihăiliasa a propus modificarea legislației, în sensul eliminării plății îndemnizației de șomaj imediat după finalizarea studiilor, ci după 6 luni, de exemplu, pentru că în prezent elevii absolvenți evită să se angajeze imediat după finalizarea studiilor, pentru că este mai ușor să primești îndemnizația de șomaj, conform perioada maximă permisă, în loc să lucrezi, ceea ce constituie un factor demotivant atât pentru aceștia, cât și pentru firmele ce caută să angajeze tineri.

Se impune acordarea de stimulente tinerilor nu prin îndemnizația de șomaj, ci printr-un bonus oferit după angajare pe durata primului an de exemplu, suplimentar la salariul oferit de angajatori. SOFIAMAN are intern programe de instruire pentru 4 clase de liceal și 2 de profesională. Implică costuri (materiale și umane), precum și efort, iar rezultatul final obtinut nu este prea încurajator: doar 2% se angajează după finalizarea studiilor în fabrică.

La întrebarea ”Cum aducem tinerii în firmă?” doamna Mihăiliasa a răspuns: ”Le oferim siguranță. Le oferim ocazia să fie responsabili, dar și sprijinul pe care îl avem de la Guvern prin politicile publice asumate contează enorm.

👉 Viorela CHIPER, managerul Asociației Ținutul Zimbrului, după o prezentare a valorii naturale și culturale a arealului gestionat, a arătat că tinerii sunt cei chemați să fie promotori ai ecoturismului în Neamț, pentru crearea unui pol suplimentar de atracție, în afara celor deja relevante pentru județul Neamț

👉 Din perspectiva firmei de consultanță cu experiență în elaborarea și implementarea de proiecte cu finanțare din fonduri europene și guvernamentale pentru companiile private, Mihaela PASCARIU, managing partner AVISSO, a prezentat exemple concrete de proiecte pe care tinerii și companiile lor se pot axa pentru a-și asigura dezvoltarea, precum și o serie de linii de finanțare ce sunt și vor fi la dispoziția mediului privat cu scopul de a face față actualelor crize. Totodată a vorbit despre noile metode implementate de AVISSO pentru retenția tinerilor în companie, care implică: activitate pe proiect, program flexibil, opțiunea lucrului de la distanță/fără prezență fizică la birou – toate acestea contribuind la menținerea tinerilor valoroși în firmă.

👉 Adrian BENȚA, consultant fiscal și auditor financiar BENTA CONSULT, a încurajat toți tinerii să răspundă la 3 întrebări concrete, atunci când decid parcursul lor profesional sau antreprenorial:

  1. Cum facem? Dacă au ales să fie antreprenori, a atras atenția asupra celor 3 forme de organizare a întreprinderii foarte potrivite pentru ”autoangajare” și afacere mică: ÎI (întreprindere individuală) – maxim 10 salariați, PFA (persoană fizică autorizată) – maxim 3 salariați, ÎF (întreprindere familială) – angajați doar membrii familiei.
  2. Ce tip de firmă/domeniu alegem? Adrian Bența a punctat că astăzi cooperativa agricolă de producție este singurul ”paradis fiscal”, adică cea mai puțin impozitată formă de organizare a afacerii. Aceasta presupune scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani de funcționare; terenurile primite de la cooperatori nu sunt supuse plății taxelor locale. Recomandarea directă pentru tineri în ceea ce privește formele optime de organizare a activității: PFA, microîntreprindere, cooperativă agricolă.
  3. Angajat sau angajator? Aici răspunsul vine din structura individuală a tânărului și este bine să fie cântărite argumentele pentru fiecare formă de activitate.

În ceea ce privește formula aplicată de compania de consultanță pentru retenția tinerilor angajați valoroși, Adrian Bența a arătat experiența angajării ultimului salariat, când singura condiție cerută a fost seriozitate. ”Și pentru a-i stimula am împărțit profitul. Până acum nu am avut nicio demisie!”

Al doilea panel – Transparență și predictibilitate în relațiile de muncă”, moderat de Corneliu BENȚE, Președinte UNELM – Uniunea Națională a Experțuilor în Legislația Muncii, a trecut în revistă implicațiile modificărilor aduse legislației muncii prin transpunerea directivelor 1152/2019 și 1158/2019. Noile modificări ale Codului muncii vizează forma noului contract de muncă; informarea salariaților; concediul paternal; concediul de îngrijitor.

👉 Marius BUDĂI, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a prezentat finanțarea disponibilă din FSE – 56 mil. EUR pentru proiectul pentru tineri NEETs, care include și măsuri de încurajare pentru angajatori. Înțelegând totodată necesitatea de a face atractiv învățământul profesional și tehnic, echipa ministerului, împreună cu ANOFM au lucrat la o Strategie de ”îndrăgostire a tinerilor de meserie”. ”Consider că programa din învățământul tehnologic poate fi schimbată. Partea tehnică să fie favorizată față de partea teoretică. Șurubelnița încă nu are wi-fi.” a declarat Marius Budăi. Totodată a arătat că bursa locurilor de muncă, care s-a desfășurat recent în toate județele țării trebuie schimbată de la formula de ”pliant” la una în care angajatorii să poată prezenta ”o parte din activitatea concretă – fie că vorbim despre segment al liniei de producție sau echipament, dar și vizite directe în fabrici”. A fost punctată necesitatea de a încuraja schimbarea mentalității părinților, care sunt cei ce decid în primă instanță parcursul copiilor lor. ”Dar schimbarea de mentalitate trebuie să cuprindă și instituții.” a concluzionat ministrul.

👉 Dantes Nicolae Bratu, Inspector General de Stat din Inspecția Muncii a punctat interesul inspectorilor de a sprijini angajatorii să aplice corect noile prevederi din legislația muncii. Pentru aceasta pot să beneficieze de serviciile Expertului în legislația muncii – un specialist care are grijă de răspunderea angajatorului și de dialogul cu inspectorii, atunci când este verificată documentația ce privește relațiile de muncă. A atras atenția asupra faptului că tinerii sunt cei mai predispuși la accidente de muncă în primii 5 ani de activitate. La întrebarea cum procedăm cu angajații din companii, ca urmare a dezvoltării continue a tehnologiei, Dantes Bratu a subliniat că ”Avem obligația de formare profesională a salariaților, ca urmare a recentei modificări legislative.” A arătat totodată că tinerii optează pentru mai multă libertate și pentru aceasta avem opțiunea de a introduce munca hibrid.

👉 Ioan POPESCU, inspector șed ITM Neamț a reiterat disponibilitatea inspectorilor de a răspunde angajatorilor la întrebările privind corecta aplicarea a modificărilor aduse Codului muncii și legislației subsecvente.

👉 Daniela UNGUREANU, director resurse umane la EGGER ROMÂNIA a abordat problema deficitului lucrătorilor calificați, care își are originea în deficitul apetitului tinerilor pentru formarea în liceiele tehnologice. A arătat că soluția companiei a fost să recurgă la formare în sistemul de învățământ dual. Cheltuielile pentru elevul format în clase de învățământ dual pentru firmă reprezintă sume care se introduc în categoria profitului reinvestit și diminuează baza de impozitare. Iar pentru personalul cu studii superioare se merge pe stagii în companie pentru studenți.

👉 Pe aceeași problematică a deficitului forței de muncă calificate conform necesităților pieței muncii au fost și intervențiile Gabrielei BÎRLIBA, director comercial MARCONF – producător textile și a Petruței ZAMFIR, director economic FLOZAMPET – transportator. A rezultat necesitatea schimbării percepției față de învățământul profesional și tehnic. Chiar dacă salariul oferit nu este singurul motivant, el rămâne un argument de bază în alegerea domeniului de ocupație. A fost reiterat interesul angajatorilor pentru extinderea perioadei de probe pentru salariații noi la 6 luni.

Sesiunile de întrebări și răspunsuri au fost dinamice și au reprezentat nu doar un schimb de informații utile și concrete între vorbitorii din cele două paneluri și participanții la conferință, ci și ocazia colectării unor propuneri valoroase pe care Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR le va prelua pentru a le transmite instituțiilor guvernamentale și locale cu care are un dialog constructiv.

Pentru a putea accesa întreg albumul foto, apăsați AICI. 

Pentru a fi la curent cu noutățile și următoarele conferințe și evenimente marca OFA UGIR vă invităm să ne urmăriți pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ofa.ugir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *