Performează într-o lume dură, cea a afacerilor cu energie, și totuși se bucură de parfumul florilor și de roua dimineții. Ca și coach, lucrează cu mii de oameni, pe care îi ajută să-și aleagă propria cale, așa cum își dorește să facă și cu femeile din OFA UGIR, printr-un program inedit ce va fi lansat cât de curând.
Am discutat cu Cristina Cremenescu despre modelul feminin de afaceri, despre ambiție, determinare și frumusețea alegerilor de zi cu zi.
– Aveți un CV impresionant – un Doctorat în Energetică, un Master în dezvoltarea economică a întreprinderilor, o experiență de 30 de ani în energie și peste 15 ani de management, instruire în coaching și dezvoltare personală. Activați într-o lume de afaceri dură. Cum este să fii o femeie de afaceri performantă printre bărbați? Cât de mult ați muncit? Cum v-ați câștigat locul?
Cristina: Pentru mine performanța este un rezultat secundar. Nu sunt un sportiv de performanță care se luptă să doboare recorduri. De-a lungul vieții am setat obiective profesionale pe care le-am împlinit. Mă definesc mai degrabă ca fiind un foarte bun profesionist, care se diferențiază prin excelență și livrează soluții personalizate.
Focusul meu a fost și este întotdeauna pe calitate. Consider că atuurile mele cele mai importante sunt faptul că înțeleg cu ușurință provocarea, abordez cu responsabilitate proiectele și știu „unde”, „ce” și „cum” să identific soluția. Și nu mă las până nu reușesc. Am muncit să fac lucrurile bine. Nu mi s-a părut greu, pentru că satisfacțiile au fost pe măsură. În plus mă consider o persoană binecuvântată, care a avut parte de mentori de excepție. Modele umane, de leadership și profesionalism.
– Domeniul energetic pare cumva a fi departe de cel de care s-ar putea ocupa o femeie și totuși aveți rezultate notabile. Cum l-ați ales și ce satisfacții v-a adus? Ați avut momente în care ați vrut să renunțați? Ce v-a motivat să mergeți mai departe?
– Alegerea mea a fost inspirată de tatăl meu. Am dat examen la Facultatea de Energetică. I-am împlinit visele – la câteva luni după ce a plecat dintre noi, am început să lucrez la Ministerul Energiei. Tot lui i-am dedicat teza de doctorat. El a fost modelul meu de dedicare profesională, de perseverență. Tot de la el am învățat să fac bine ceea ce fac. Tatăl meu, care avea doar șapte clase, avea 41 de brevete de invenții și inovații!
Mai târziu am înțeles că ce lași în urma ta este amprenta ta energetică – cum ai contribuit în viața oamenilor cu care ai interacționat.
Dincolo de reperele din lumea materială. Cred că liftul din Piața Romană mai are încă mânerele de la uși făcute de tata.
Ca răspuns la întrebarea de mai sus – privind performanța printre bărbați, eram doar patru fete în toată grupa de la facultate. Nu am perceput mediul ca fiind ostil, ci provocator. În sensul că susține competiția. Nu-mi aduc aminte să fi vrut să renunț. Am luat în considerare, cred că acum 10 ani, să mă dedic coaching-ului. Am ales să dedic cea mai mare parte din timp energiei.
Am absolvit două școli internaționale de coaching (inclusiv formare pentru Group Coaching), am adunat câteva sute bune de ore de sesiuni și sunt coach acreditat de Federația Internațională de Coaching. Coach-ul creează contextul pentru client să identifice cea mai bună versiune a sa. Un coach smerit nu își asumă însă performanțele clientului. Nu se poate lăuda cu rezultatele lui. Doar cu acordul acestuia poate face împărtășiri despre succesul obținut. Nu am încălcat acordurile de confidențialitate. Alegerea vine poate și din nevoia (umană) de recunoaștere. Mă bucur autentic de proiectele din energie și am libertatea să comunic despre ele.
– Ce v-a atras la OFA UGIR și ce planuri aveți cu aceasta organizație?
– În 2009 eram la Londra la un curs de dezvoltare personală, într-o sală cu peste 100 de participanți din toate colțurile lumii. Oamenii împărtășeau despre contribuția proiectelor lor în lume. Noi, cei care am trăit în comunism, suntem într-un fel alergici la voluntariat – pentru că am făcut în tinerețe un alt fel de voluntariat – impus: am măturat cheiul Dâmboviței sau curțile centralelor (CET-urilor) pregătind vizitele lui Dincă, am participat la spectacolele de omagiere și multe altele. În acea sală de la Londra a fost sădită o sămânță în mintea mea: ”Cum pot eu să contribui în lume cu experiența mea? My legacy.” Și are legătură cu energia, în toate formele ei de manifestare. M-am alăturat firesc OFA UGIR pentru că am perceput această organizație ca fiind o oportunitate de a contribui la schimbare.
Viața este arta de a desena fără radieră.
– Un spațiu în care se pot crea sinergii…
– Acesta este și scopul. Fiecare să contribuie cu experiența și expertiza sa. Energia feminină este, prin definiție, creatoare. În noiembrie 2020, într-una dintre primele întâlniri OFA UGIR, organizată on-line, am prezentat conceptul de Master Mind Alliance (MMA). Conceptul de MMA a fost prezentat pentru prima dată de Napoleon Hill (1937) în cartea să „Gândește și vei fi bogat”. El a studiat care sunt secretele oamenilor de succes și a observat că oamenii de succes se reunesc cu alți oameni de succes pentru a vorbi despre ideile lor și a le face să se întâmple.
Am fost onorată să îmi fie încredințat un proiect OFA UGIR, care va fi lansat în această toamnă, pentru membrele asociației. Programul a fost testat de doamnele din eșalonul de conducere a OFA și a trecut cu bine faza lui pilot.
Intenția programului MASTERMIND YOUR BUSINESS by OFA UGIR este de a crea contextul pentru funcționarea unui grup de susținere în care participantele obțin claritate și rezultate concrete. Găsesc soluții sau resurse pentru a depăși provocările din viața profesională sau personală. Rolul meu este de facilitator de conversații și dialog. Și, bineînțeles, pun la OFA UGIR experiența și expertiza din energie.
– Care este definiția pe care dvs. o agreați pentru o femeie de afaceri de succes? Ce atribute trebuie să aibă?
– Asociez succesul oricărei persoane cu capacitatea acesteia de a duce la bun sfârșit proiectele asumate. Atribute: modestia, corectitudine, perseverență, curajul de asumare și disponibilitatea de perfecționare.
– Și totuși, în lumea dura a afacerilor, dvs. pledați pentru alegerile cu inima. Cine este Cristina Cremenescu? Ce pasiuni are, ce face când nu este la birou cu afaceri, ce vise are?
– De cele mai multe ori așa am făcut. Am ales cu inima și s-au dovedit a fi cele mai bune alegeri. Dar știți și dvs. cum se mai întâmplă, te mai păcălești. Și atunci aleg să învăț din acea experiență. Îmi place să învăț lucruri noi. De fapt, este un obicei comportamental sădit prin grija mamei mele, încă din copilărie.
Anul acesta, de exemplu, am făcut un curs de fizionomie și m-am înscris la un curs de public speaking. Mă fascinează puterea noastră de regenerare. Îmi place să călătoresc. Visez să locuiesc într-o casă pe malul mării. Și să particip la un long retreat cu Joe Dispenza.