Impulsionarea dialogului real pentru un viitor european unit și prosper

București, 19 februarie 2024 – Participarea activă a patronatului Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) din cadrul confederației patronale Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) la discuțiile cu reprezentanții Comitetului Economic și Social European (CESE) din data de 16 februarie, subliniază angajamentul profund pentru promovarea antreprenoriatului feminin și a unei Europe mai reziliente și incluzive.

La întâlnire – găzduită de către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene în România prin E.S. Iulia Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței, și respectiv Norma-Nathalie Nițescu, Policy Adviser, European Semester Officer – au participat din partea CESE Petru Sorin Dandea (Grupul Lucrătorilor), Elena Calistru (Grupul Diversity Europe), precum și eurodeputații Siegfried Mureșan (Partidul Popularilor Europeni), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților) și Dragoș Pîslaru (Grupul Renew Europe).

Cu o Europă confruntată cu un an plin de provocări, inclusiv riscul crescut al extremismului și populismului pe fondul unui euroscepticism alarmant, OFA a evidențiat importanța vitală a unui dialog autentic și constructiv între autoritățile guvernamentale naționale și instituțiile europene, pe de o parte, și partenerii de dialog social, pe de altă parte. Dialogul real este un pilon fundamental în lupta împotriva tendințelor care subminează coeziunea și valorile europene, și trebuie să aibă la bază inclusiv reconstruirea încrederii dintre sistemul public european și național și, respectiv, mediul privat și societatea civilă organizată.

În contextul unui an pluri-electoral, cu multiple scrutine ce pot influența direcția Uniunii Europene, mesajul OFA este unul de unitate și acțiune concertată: subliniind pericolul extremismului, al populismului și al tendințelor către autoritarism, patronatul OFA reiterează necesitatea unui front comun pentru protejarea și consolidarea proiectului european.

Pentru IMM-urile din România, dialogul real, nu doar formal, cu guvernul și autoritățile responsabile de gestionarea finanțărilor nerambursabile (europene și naționale) este esențial: transparența și dialogul constructiv sunt cruciale pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos și propice dezvoltării. Întreprinderile mici și mijlocii, fundamentale pentru economia națională, au nevoie de sprijin consistent pentru a naviga provocările cu care se confruntă în ultimii ani și pentru a exploata oportunitățile de creștere durabilă care li se deschid.

În cadrul întâlnirii din 16 februarie, patronatul Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) a propus măsuri concrete pentru îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare și pentru susținerea tranziției verzi a acestora, evidențiind rolul educației și al informării corespunzătoare în promovarea dezvoltării durabile a economiei românești. Aceste inițiative sunt gândite nu doar pentru a sprijini IMM-urile, dar și pentru a contribui la obiectivele mai ample de dezvoltare sustenabilă și competitivitate pe plan european și global.

Discuțiile cu CESE au oferit OFA o platformă valoroasă pentru a-și exprima viziunile și pentru a contribui la identificarea soluțiilor la problemele comune ale firmelor românești. Prin promovarea unui dialog deschis și a unor propuneri de politici eficiente, patronatul urmărește să contribuie major la progresul socio-economic al României și la consolidarea poziției țării noastre în cadrul Uniunii Europene.

În concluzie, patronatul Organizația Femeilor Antreprenor își reafirmă angajamentul față de susținerea antreprenoriatului feminin și a întreprinderilor mici și mijlocii astfel încât, prin dialog constructiv și acțiuni bine orientate, să avem un viitor european mai prosper și unit, așa cum România și Europa au nevoie. Colaborarea reală, deschisă și transparentă cu CESE și cu alte instituții relevante marchează un pas important în direcția realizării acestor obiective, subliniind rolul esențial al dialogului și al cooperării în construirea unei Europe puternice și incluzive.

Regăsiți atașată lista subiectelor și temelor concrete legate de IMM-urile din România aduse în discuție de către OFA, precum și rezumatul documentelor ce au stat la baza agendei întâlnirii.

Lista subiectelor și temelor concrete legate de IMM-urile din România

Documentele ce au stat la baza agendei discuției cu reprezentanții Consiliului Economic și Social European pot fi regăsite aici:

documente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *