- ORDIN MADR: Ajutor de minimis de 18,5 milioane de euro pe an pentru fermieri!Schemă de ajutor de minimis, prelungită până la data de 31 decembrie 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat, luni 23 noiembrie, în dezbatere publică un ordin de ministru pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis „Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”.
Potrivit documentului citat, schema de minimis se aplică până la data de 31 decembrie 2023.Scopul schemei constă în facilitarea accesului întreprinderilor la finanțarea operațiunilor eligibile prevăzute de fișele submăsurilor sM 4.2, 4.2a, 6.4 și LEADER aferente, prin intermediul unor împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu cu finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția generală dezvoltare rurală – Autoritate de management pentru PNDR are calitatea de furnizor de ajutor de minimis în cadrul prezentei scheme.
- Vânzarea terenurilor agricole. Regulile noi și cele vechi merg în paralel până pe 31 ianuarie 2021Cererile înregistrate până la 13 octombrie 2020, se vor finaliza prin încheierea contractelor de vânzare conform procedurii simplificate prevăzute de ordonanța de urgență.
- Legea apiculturii, cu modificările adoptate în 2020, a intrat complet în vigoare odată cu publicarea normelor metodologice. Aceastea au apărut, marți – 24 noiembrie, în Monitorul Oficial, clarificând modul în care se face în România autorizarea stupinelor de multiplicare și a stupinelor de elită.
- Plata subventiilor APIA nu se opreste: incepand cu 2 decembrie 2020 va incepe Campania finala
- Gospodăria țărănească scutita de impozite-facilitati fiscale pentru membrii cooperativelor, astfel ca vor fi scutiti membrii cooperatori de la plata impozitului pe cladire si pe terenurile utilizate pentru productia valorificata prin/catre cooperative agricole, inclusive bunurile aflate in patrimonial de afectatiune al PFA urilor, II urilor, IF urilor definite potrivit OUG 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea 182/2016. Contractele intre cooperative si membri se pot incheia pe o perioada de minim 3 ani.