Joi, 26 iunie 2024, Organizația Femeilor Antreprenor din confederația patronală UGIR (OFA UGIR) a fost reprezentată la evenimentul ”Economia Mării Negre în context geopolitic european’’, de Elena Luiza Oprea, președinta OFA UGIR filiala județeană Constanța.
Masa rotundă, organizată de asociația Societatea Liberală cu sprijinul fundației Hanns Seidel România, a reunit invitați care au abordat această tema din diverse perspective cu obiectivul de a identifica oportunități de dezvoltare economică la Marea Neagră. Un aspect important a fost raportarea la strategiile europene și internaționale. Discuția a punctat și asigurarea continuității proiectelor și cooperării la nivelul Parlamentului European.
Întâlnirea din sala de conferințe a fost urmată de o vizită de lucru în teren, la Ecluza Agigea, operată de Administrația Canalelor Navigabile, unde am fost primiți de directorul interimar Florin Goidea, care a făcut o prezentare a activității și obiectivelor instituției.
Intervențiile vorbitorilor au schițat realitatea economică a Mării Negre, dar și perspective optimiste de dezvoltare. Au participat 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri și instituțiilor publice din județul Constanța.
Elena Luiza Oprea, președinte OFA UGIR filiala județeană Constanța
”Femeile din județul Constanța sunt din ce în ce mai implicate în activități de antreprenoriat. Crește numărul femeilor care își deschid afaceri, iar companiile conduse de femei, cu istoric pe piață, au un trend crescător. Totuși, este nevoie de politici publice aplicate pentru susținerea mediului antreprenorial feminin. Participăm la acest eveniment, și ne arătăm disponibilitatea de a ne implica și în alte proiecte de acest gen, pentru a susține forța economică a femeilor. Noi milităm, de asemenea, și pentru creșterea numărului de femei în poziții de decizie din companii și instituții.”
Violeta Vijulie, membră OFA UGIR București
”Marea Neagră și Dunărea reprezintă resurse economice inestimabile. Exploatarea lor eficientă și responsabilă aduce beneficii nu numai cetățenilor din Constanța sau din zona Dobrogei, ci întregii populație a României prin contribuția substanțială la dezvoltarea economiei naționale. În același timp, Marea Neagră este un obiectiv geostrategic pentru Uniunea Europeană și NATO, și o zona de graniță esențială în conflictul din Ucraina. Această reuniune este prima dintr-o serie de dezbateri care facilitează colaborarea dintre mediul de afaceri și instituțiile publice pe care le vom organiza în zonă.’’
Daniel Buda, europarlamentar PNL
”Am fost si continui sa fiu implicat in promovarea fermierilor și a producărorilor români de cereale. Susțin ca aceștia să îi dezvolte propriile silozuri de stocare în zona portului Constanța. Companiile care operează, atât pe partea terestră cât si pe partea maritimă, au oportunitatea accesarii de fonduri nerambursabile consistente pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea productivității. De asemenea, sunt disponibile bugete importante si pentru administrația publică locală si instituțiile care gestionează activitatea economică.’’
Mircea Toader, Consiliul Concurenței, Membru Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval
”Discuția despre activitatea comercială navală are două componente: companiile – operatorii și resursele umane – angajații. Creșterea volumului de mărfuri care tranzitează portul Constanța este un obiectiv care privește operatorii. În paralel, sunt foarte importante și resursele umane: România furnizează aproximativ 70.000 de persoane ca forță de muncă navală. Susținerea acestor două componente prin accesul la finanțare și profesionalizare va aduce o dezvoltare semnificativă a economiei Mării Negre.”
Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța
”Modernizarea infrastructurii portuare și dezvoltarea coridoarelor de transport sunt investiții vitale pentru consolidarea competitivității economice a regiunii. În ultimii ani, s-au realizat proiecte semnificative pentru extinderea capacitatilor portuare și pentru îmbunătățirea eficienței operaționale, inclusiv prin digitalizarea proceselor și introducerea de tehnologii ecologice.
Astfel, Constanța a beneficiat de oportunități sporite de dezvoltare și integrare în rețelele europene de transport și comert. Dezvoltarea infrastructurii energetice, cum ar fi conductele de gaz și petrol, a consolidat pozitia Mării Negre ca un nod energetic crucial pentru Europa.”
Adriana Câmpeanu, Președinte al Organizației Femeilor Liberale, filiala județeană Constanța
”Femeile sunt o forță în județul Constanța care participă activ în peisajul social. Statisticile arată că femeile în funcții de conducere dau randament foarte bun, cresc productivitatea și ajută la incluziunea socială a persoanelor vulnerabile. În tot ceea ce fac firmele și instituțiile publice este bine să țină cont de aceste aspecte și să aplice principiile egalității de șanse în dezvoltarea lor organizațională.”
În toate întâlnire organizare de parteneriatul Societatea Liberală – Fundația Hanns Seidel promovăm anumite teme orizontale: egalitatea de gen, incluziunea persoanelor cu dizabilități, transformarea digitală, tranziția verde și protecția animalelor.