Webinariile OFA UGIR: O nouă serie de traininguri de specialitate, dedicată femeilor antreprenor!

 

OFA UGIR investește în succesul tău și al afacerii tale!

OFA UGIR continuă și în această toamnă, seria seminariilor tematice și a trainingurilor profesionale, dedicate membrilor organizației. Evenimentele se desfășoară în mediul on-line, împreună cu specialiști cu expertiză în domeniul lor de activitate, parte a echipei executive OFA UGIR.

Primul webinar de specialitate a fost organizat în 17 noiembrie 2021, având tematica: “Răspunderea asociaților și a administratorilor societății cu bucurii proprii- considerente legislative și exemple de cazuri practice”.

În cadrul webinarului de specialitate, organizat cu doamna jurist Lilia Mosoreti-Panait, au fost analizate cazurile concrete în care administratorii și asociații răspund cu averea proprie, pentru actele încheiate sau faptele efectuate în cadrul unei societăți cu răspunderea limitată sau SA.

Spețele discutate în cadrul webinarului au fost actuale și au prezentat  interes, fiind completate de partea legislativă. De exemplu, s-au oferit concret soluții juridice: dacă  cineva este creditorul unei societăți care nu mai are bani și nu mai poate să își plătească datoria, iar creditorul ar dori să își recupereze banii (sau să îi execute bunurile), direct de la persoana fizică care administrează sau care deține compania. Sau, dacă ești reprezentantul unei societăți cu probleme de solvabilitate,  este recomandat ca societatea să-și facă regulat un audit pentru depistarea soluțiilor concrete de redresare.

S-a punctat și importanța realizării de garanții și despre mijloacele prin care se pot recupera banii integral, în cazul în care societatea debitoare va intra în insolvență.

De regulă, răspunderea asociaților și a administratorilor este antrenată, în caz de fraudă, înșelăciune, atunci când bunurile societății sunt folosite în scop personal sau când se iau decizii contrare interesului societății. Dar sunt și multe cazuri în care, chiar dacă unele persoane nu au săvârșit aceste fapte ilicite, li s-a atras răspunderea deoarece nu au avut o apărare bună.

De asemenea, au fost punctate și cazurile care reglementează înlăturarea răspunderii, dar și cazurile în care se răspunde cu propriul patrimoniu, pentru datoriile pe care le ai la stat.

O parte din reglementările prezentate în cadrul webinarului au în vedere să prevină situația în care, societatea ta acumulează datorii mari la stat, iar înainte de a intra în procedura insolvenței, se înstrăinează bunurile către asociați, sau terțe persoane, astfel încât statul nu-și poate încasa taxele și impozitele. Această răspundere are în vedere  obligațiile fiscale aferente perioadei pentru care ai avut  calitatea de administrator, fapt  ce stă la baza atragerii răspunderii tale. Spre deosebire de celelalte cazuri, în această situație, răspunderea cu patrimoniul propriu poate fi atrasă de inspectorul fiscal, nu de judecător.

Doamna jurist Lilia Mosoreti-Panait a punctat și faptul că deciziile de angajare a răspunderii, emise de către ANAF, pot fi anulate de către instanță. Cele mai multe dintre ele au fost anulate pe motiv ca nu s-a putut demonstra  reaua-credință organelor de conducere a societății, oferind exemple concrete, în acest sens.

Lilia Mosoreti- Panait are experiență de peste 20 de ani în domeniul juridic, fiind în prezent consilier juridic UGIR și OFA UGIR,  reprezentant patronate în CES, organ consultativ al Parlamentului, membru în Comisia de concurență neloială și protecția consumatorului, Membru supleant în Comisia Națională în domeniul egalității de șanse și de tratament dar și fondatoarea companiei de consultanță în afaceri și management IMPACT ASSESSMENT SRL.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *