Maura Anghel este un jurnalist de marcă, dedicat acestei frumoase meserii, pe care nu a abandonat-o niciodată. Pasiunea ei pentru cuvântul scris a mers însă mult mai departe. Maura este astăzi un antreprenor de succes. Are propria ei firmă de comunicare și PR, a înființat Clubul de jurnalism și public speaking pentru copii, a inițiat Festivalul Alternativ de Creativitate Kre@tivIS și este implicată în nenumărate campanii umanitare! Și, da! Maura Anghel este membru OFA UGIR.
Care a fost imboldul ce v-a determinat să porniți o afacere în domeniul comunicării?
Am lansat Agenția de PR, Comunicare și Imagine din dorința de a-i ajuta pe cei din jur să își arate valoarea, să își facă vocea cunoscută. Ca jurnalist, am întâlnit foarte multe persoane care făceau lucruri deosebite, dar despre care se știa foarte puțin, poate chiar deloc. Am cunoscut tineri de valoare, care ar fi putut fi un real model pentru cei din jur dacă s-ar fi știut despre ei. Am cunoscut firme cu potențial care făceau lucruri deosebite, însă clienții veneau greu pentru că nu se știau prea multe despre ele. Așa am decis să îmi ofer sprijinul în popularizarea poveștilor de succes și a apărut agenția.
A fost grea trecerea de la profesia de jurnalist la cea de antreprenor? Care a fost cea mai mare provocare?
Nu a fost grea absolut deloc, aș putea spune că s-au completat cele două roluri. Veneam cu un bagaj care a fost de mare ajutor în antreprenoriat. Provocare? Momentul în care trebuia ca lumea să mă cunoască și din postura de antreprenor, nu doar de jurnalist.
”Mi s-au tăiat picioarele când am spus DA”
Cum s-a născut Clubul de jurnalism și public speaking pentru copii și tineri? Dar Festivalul Alternativ de Creativitate Kre@tivIS?
Clubul de jurnalism este o poveste foarte frumoasă, cu un început incredibil. În urmă cu șase ani, un grup de amici m-au rugat să-i ajut cu câteva ateliere de Public Speaking. Firește, am acceptat și mi-am dorit un spațiu neconvențional pentru ateliere. Am ales o librărire mică, ai cărei patroni au acceptat parteneriatul cu o condiție – să fac același lucru și pentru copii. Am fost de acord, deși mi s-au tăiat picioarele când am spus DA. De ce? Mi-era teamă, eu neavând copii, să lucrez cu cei mici. Nu știam mai nimic din lucrul cu prichindeii. Am muncit pe brânci pentru atelierul dedicat celor mari, iar pe cel pentru copii nu l-am promovat mai deloc, în ideea că lumea, neștiind, nu va veni. Știu, gândul meu nu a fost tocmai cel mai corect, însă …. Ei bine, finalul a fost cu totul neașteptat – la atelierul celor mari nu a venit nimeni, temându-se că nu vor face față, iar la cel mici erau plin la înscrieri! Nu-mi venea să cred! Așa a luat ființă Școala Voinicilor – ateliere de prins curaj și de alungat timiditatea, din care s-a desprins mai târziu Clubul de jurnalism și public speaking public pentru copii. Prichindeii crescuseră și părinții m-au rugat să extind proiectul, ca să mai pot lucra cu ei. Iar eu am făcut ce știam cel mai bine – jurnalism! Pentru copii, ce-i drept! Pe la club au trecut peste 400 de copii și sunt mândră de fiecare în parte. Au rezultate fabuloase!
Dar Festivalul Alternativ de Creativitate Kre@tivIS?
Festivalul este tot o poveste frumoasă, un basm mai bine spus, pe care am început să-l scriu împreună cu Geanina Enache, co-fondatorul Asociației Kre@tivIS, un ONG care susține educația și cultura, dar are și conotații sociale. Ideea a plecat în urma unei discuții cu un grup de tineri care își doreau un spațiu de expresie, o scenă pe care să își arate talentele și în urma unui dialog cu un ieșean, pictor amator, care își dorea o expoziție, însă nu știa cum ar putea să își urce lucrările pe simeze. De altfel, situația este întâlnită peste tot în lume – sunt multe persoane care au pasiuni pe care nu știu sau nu pot să și le exprime, privirile publicului fiind îndreptate către artiștii consacrați. Și atunci ne-am gândit să lansăm un festival altfel, un festival alternativ de creativitate, în care să oferim o scenă tuturor celor care vor să-și exprime pasiunile. Festivalul are multe secțiuni, de muzică, dans, teatru, film, scriere creativă, design, arte vizuale, în care sunt invitați toți cei care au talent în aceste direcții și fără nicio limită de vârstă. Nu este un festival pentru cei consacrați, care au carieră în acest domeniu, ci pentru cei care, după ce se încheie ziua de muncă, își cultivă și pasiunile care le încarcă sufletul. Spre exemplu, la prima ediție, Marele Trofeu a fost câștigat de un medic stomatolog. În acest an suntem deja la a patra ediție.
”Niciodată nu am refuzat sau nu am spus că este greu sau că nu am timp”
Ați organizat și organizați în continuare campanii umanitare, una foarte frumoasă fiind Bibliotecile Kre@tivIS. Cât de greu este de realizat un astfel de proiect? Ce obstacole ați avut de depășit?
Da, de mai bine de zece ani sunt inițiatorul a măcar cinci campanii umanitare pe an – de 8 Martie, de Paști, de 1 Iunie, de 15 septembrie și de Crăciun, în cadrul cărora am ajutat zeci de mii de copii. Le-am oferit dulciuri, jucării, ghiozdănele cu rechizite, hăinuțe, tot ceea ce aveau nevoie. În plus, am susținut sute de campanii. Niciodată nu am refuzat sau nu am spus că este greu sau că nu am timp. Proiectul Bibliotecile Kre@tivIS este un altul dezvoltat de către ONG-ul cu pe care îl coordonez și se adresează nu doar copiilor, ci tuturor celor care iubesc cărțile. Ne-am propus să amenajăm biblioteci în școlile în care nu sunt, mai ales din mediul rural, în căminele culturale și oriunde este nevoie. Prima a fost deschisă la o parohie și am bucurat mulți copilași. Cărțile sunt parte din donații publice, oferite de toți oamenii buni care vor să ajute. Nu este ușor să inițiezi astfel de campanii și să le duci la bun sfârșit, dar finalul este mereu grandios, iar bucuria din ochii copiilor șterge orice urmă de oboseală.
Ce calități trebuie să aibă o femeie ca să fie un antreprenor de succes?
Calități… Mai întâi ar trebui să-și dorească fiindcă nu este deloc ușor. Antreprenoriatul este un stil de viață pentru care îți trebuie curaj, motivație, creativitate, curiozitate, puterea de a te schimba, forța de a merge mai departe.
Care este modelul dumneavoastră de leader și cum v-a influențat/motivat acesta?
Nu am un model anume. Urmăresc toate femeile care au rezultate deosebite și preiau de la fiecare ceea ce îmi place, de la decizii până la eleganță, despre care cred că este obligatorie.
Cum reușiți să mențineți un echilibru între viața privată și cea de antreprenor?
Pentru un astfel de echilibru este foarte important să stabilești foarte clar bugetul de timp alocat fiecărui domeniu de viață, iar dacă există cumva depășiri, să știi să le recuperezi frumos. Este important să îți duci la capăt proiectele, dar ai nevoie și de răgaz pentru tine. La fel de important este să ne amintim că nu suntem roboți, că nu putem trage de noi la infinit pentru că fără noi nici o afacere nu merge singură.
Care este cel mai important lucru la care a trebuit să renunțați, în favoarea afacerii?
Răspunsul este unul previzibil – timpul petrecut cu mine sau cu cei dragi, dar nu pot spune că am renunțat, ci doar că aceste momente s-au mai scurtat. În schimb, au devenit mai intense, am devenit mai atentă la mine și la cei din jur fiindcă ar fi păcat să risipim clipele în care ne suntem alături cu tot sufletul.