Lilia Mosoreti Panait: ”Afacerile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”

Lilia Mosoreti Panait este membră OFA UGIR București și a pus pe picioare compania Impact Assessment, o companie specializată în implementarea cu succes a Directivelor Europene. De altfel, Lilia Mosoreti Panait, este cea care găsește soluții inovative pentru orice enigmă a dreptului societar și comercial. Lilia reprezintă și interesele Confederației patronale UGIR în cadrul Consiliului Economic și Social (CES). Cine este de fapt, omul Lilia? ”Omul Lilia este o mare iubitoare de oameni”, ne spune, cu modestie!

Cum ați pornit afacerea ”Impact Assessment, cum ați crescut-o și ce v-ați propus de acum înainte?

Decizia de înființare a companiei Impact Assessment s-a născut din  necesitatea  de a oferi companiilor o categorie nouă de servicii, care să le ajute să rămână în legalitate. Mă refer aici, la alinierea firmelor românești la normele Uniunii Europene  și de găsirea de  soluții inovative, adaptate pentru fiecare tip de afacere.  Regulamentul European privind Protecția Datelor, de exemplu, reprezintă și acum, după doi ani de la obligativitatea implementării lui,  marea provocare, atât pentru  organizațiile publice, cât și pentru cele private, datorită complexității cerințelor impuse. Firmele mari, care operează în industrii familiarizate cu reglementări specifice securității informației (de ex. băncile, societățile de asigurări, companii din industria comunicațiilor, etc.) au fost primele care au început implementarea cerințelor Regulamentului, fiind sprijinite, în general, de grupul din care fac parte. Nu același lucru se poate spune despre firmele mici și mijlocii autohtone, care nu toate au reușit să implementeze aceste măsuri.

 Următoarea provocare a companiei noastre este reprezentată de implementarea unei noi Directive Europene, care urmărește armonizarea legislației statelor membre în domeniul redresării activităților companiilor, în special ale IMM-urilor, afectate de actuala stare pandemică, atât pentru a proteja actualii antreprenori afectați de criza economică, cât și pentru a încuraja noua generație de antreprenori.

Astfel, Impact Assessment este azi și mâine ,,compania potrivită în momentul și la locul potrivit afacerilor voastre”.

”Ne dorim mai puține reglementări în regim de urgență”  

Știu că reprezentați interesele patronatului UGIR în CES. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă confruntați?

Noi, reprezentanții Confederației patronale UGIR, ne dorim ca partenerii sociali să fie consultați încă din perioada de concepere legislativă. Astfel, am avea șansa să obținem o conformare mai ușoară a firmelor și lucrătorilor la noile reglementări, pentru că acestea, în sinea lor, vor fi suficient explicate, bine gândite și nu vor fi privite ca ”obstrucționante”.

Așa cum stau lucrurile astăzi, în consultarea în cadrul Consiliului Economic și Social, efortul nostru este de a menține profesionalismul și prevenirea consultării formale. Ne dorim mai puține reglementări în regim de urgență, pentru o consolidare a rolurilor Parlamentului și Guvernului și pentru o reală dezbatere pe inițiativele legislative. Ne dorim o urmărire a luării în considerare de legiuitor a observațiilor și propunerilor formulate de CES.

Cât de mare impact a avut pandemia asupra mediului antreprenorial românesc?

Actuala criză sanitară pandemică a avut un impact major în mediul antreprenorial, creând un pretext pentru unele companii pentru reorganizarea  afacerilor lor,  schimbând radical viziunea pentru fiecare sector de activitate, evidențiind  punctele fragile. În același timp, a fost surprinzător cât de bine și cât de rapid s-au adaptat multe companii la situația nouă, obținând un nivel ridicat de vizibilitate, agilitate, productivitate și conectivitate cu clienții sai, păstrându-și totodată capitalul financiar. Un exemplu în acest sens sunt serviciile medicale furnizate la distanță, serviciu de neimaginat, până la apariția stării pandemice.

Totodată, izolarea pe durata stării de urgență și distanțarea socială au condus la digitalizarea ”forțată” a afacerilor, fapt care a constituit, surprinzător, premiza  unui record în producție, vânzări sau prestări de servicii.  Cu ajutorul digitalizării, companiile și-au dat seama că pot aspira la mult mai mult decât la o simplă menținere pe piață, reușind să  creeze un nou tip de performanță operațională,  creând astfel, un echilibru dintre  eficiență și reziliență, întrucât noile tehnologii digitale au îmbunătățit semnificativ capacitatea companiilor de a intui posibile  probleme, de a lua decizii eficiente și de a se adapta rapid la noile situații de criză. Totodată, digitalizarea afacerilor a permis companiilor să răspundă mai bine nevoilor clienților lor și să-și îmbunătățească capacitatea lor de reacție, fără să implice costuri mari.

”Mai presus de orice, pentru mine, este echilibrul dintre viața profesională și cea personală”

Sunteți implicată în multe proiecte sociale. Care dintre acestea v-au adus cele mai mari satisfacții?

Toate proiectele sociale în care am fost implicată mi-au adus satisfacții. Un proiect care nu este social, dar este unul în care m-am implicat, pentru că am simțit că este necesar și util tuturor întreprinzătorilor și mediului antreprenorial în ansamblu, este cel de consolidare filiale și structuri teritoriale ale Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR). Este un proiect pentru care îmi ofer cu drag expertiza și în care cred – ca demers constructiv, de promovare generală a forței întreprinzătorilor în dialog cu autoritățile, pentru binele socio-economic al nostru al tuturor, al comunităților locale.

Cum v-a schimbat afacerea din punct de vedere profesional dar și personal?

Mai presus de orice, pentru mine, este echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Afacerile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face. Familia este cea care îmi creează și susține acea stare. Afacerea nu m-a schimbat nici profesional și nici personal, viceversa, da. 

Care au fost obstacolele/prejudecățile pe care a trebuit să le depășiți?

Câștigarea încrederii din partea clienților și prejudecățile legate de potențialul unei companii mici, față de o companie cu tradiție. Însă,  depăsirea obstacolelor este una dintre componentele de baza în antreprenoriat iar cele mai multe obstacole nu pot fi depășite  de unul singur. De aceea, în momente critice, am cerut ajutor, apelând la specialiști în gestionarea unei crize, fapt care m-a ajutat să văd lucrurile obiectiv și să iau cele mai bune  decizii. 

”Până când nu pierzi sau nu eșuezi, nu vei ști să înțelegi cu adevărat ce înseamnă succesul”

Ce calități trebuie să aibă o femeie ca să fie un antreprenor de succes?

Viziune și talent, curaj, perseverență, creativitate, punctualitate, adaptabilitate și putere de muncă.

Ați avut vreun eșec în afaceri? Cum l-ați depășit?

Desigur. Și succesul actual se datorează tot unui eșec, și până când nu  treci printr-un eșec, nu conștientizezi ceea ce ai de făcut, cu adevărat, într-o afacere. Până când nu pierzi sau nu eșuezi, nu vei ști să înțelegi cu adevărat ce înseamnă succesul. Analizând  bine fiecare cauză a eșecului și căutând soluții de prevenire a lor, aceasta a fost soluția care m-a ajutat nu doar sa le depășesc, dar sa le și previn.

Care este modelul dumneavoastră de leader și cum v-a influențat/motivat acesta?

Nu am un model anume, mă inspir și preiau părțile bune de la fiecare om valoros pe care-l cunosc și încerc să învăț din greșelile altora.

Cum reușiți să mențineți un echilibru între viața privată și cea de antreprenor?

Menținerea unui echilibrul între viața privată și cea de antreprenor o realizez respectând o rutină, în care alternezi orele petrecute cu familia, cu cele de muncă.

Care este cel mai important lucru la care a trebuit să renunțați, în favoarea afacerii?

Timpul!

Dacă ați fi să vă faceți o scurtă caracterizare, ce ați spune despre omul Lilia Mosoreti Panait? 

Omul Lilia este o mare iubitoare de oameni.

Enumerați 3 sfaturi de încurajare/dezvoltare personală/profesională pe care le-ați da femeilor antreprenor.

Succesul pleacă de la o idee bună de afacere, alegerea momentului potrivit lansării afacerii și perseverență!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *